//Před pěti lety upekli svůj první croissant u sebe v garáži. Teď díky společné vášni pro řemeslnou pekařinu dobývají centrum Brna

Před pěti lety upekli svůj první croissant u sebe v garáži. Teď díky společné vášni pro řemeslnou pekařinu dobývají centrum Brna

První studoval farmacii, druhý mezinárodní vztahy. I přes rozdílné školy ale Tomáše a Viléma pojila společná cesta pekařiny, která vyústila v založení populárního pekařství William Thomas Artisan Bakery. Příběh William Thomas Artisan Bakery.

William Thomas Artisan Bakery & cesta k podnikání
Tomáš Kadlec a Vilém Ráček se seznámili v patnácti letech při studiu na brněnském gymnáziu. Jejich studijní cesty se ale po ukončení střední školy na několik let rozdělily. „Podařilo se mi získat sportovní stipendium v USA, kde jsem studoval vysokou školu. Po návratu do Česka jsem ještě vystudoval program Mezinárodních vztahů na Fakultě sociálních studií. Už od dětství mě ale zajímala gastronomie, a tak jsem pravidelně absolvoval různé kuchařské a cukrářské kurzy,” popisuje svojí cestu k pekařině Tomáš.

Vilém mezitím vystudoval obor Farmacie s vidinou práce v lékárně. „Přestože mě farmacie vždy oslovovala, protože k ní máme v rodině blízko, zvítězila touha rozjet společný projekt, kterému se budu schopen naplno věnovat,” vysvětluje Vilém.

I přesto, že každý studoval jinou školu, vášeň pro sport a gastronomii je spojovala. Díky sportu hodně cestovali, a tak mohli ochutnávat zahraniční kuchyně, mezi kterými byla i ta francouzská. Právě francouzské pečivo je natolik očarovalo, že se ho rozhodli upéct i oni sami. „Receptury jsme ladili rok, než se podařilo získat pečivo, jaké jsme chtěli. Následně jsme podle nich začali zkoušet péct u rodičů v garáži. Zpočátku to bylo velmi náročné, těžko říct, zda bychom to zvládli znovu,” popisují svoje začátky.

William Thomas Artisan Bakery & první pekárna
V roce 2017 založili William Thomas Artisan Bakery – řemeslnou pekárnu, která si zakládá na poctivém pečivu z kvalitních a čerstvých surovin. Jejich croissanty, bagety a toustové chleby se postupně začaly stávat pravidelnou součástí nabídky řady brněnských kaváren a restaurací. „Byli jsme nadšení, že byli zákazníci spokojeni. Motivovalo nás to jít dále, a proto jsme začali do naší stálé nabídky přidávat i další produkty, jako jsou například populární kroláče,” doplňují Vilém a Tomáš. Své první kousky pro brněnské kavárny a obchody přitom pekli při nočních směnách, ve kterých se při své tehdejší práci střídali. Čerstvé pečivo si od té doby mohou zákazníci koupit u výdejního okénka v Brně na Mozolkách.

William Thomas Artisan Bakery & provozovny v centru Brna
Po třech letech provozu vyslyšel Tomáš s Vilémem přání svých zákazníků a rozhodli se loni v květnu založit další pekárnu, tentokrát přímo v centru Brna, na Jaselské. Letos se pekaři rozhodli svou síť pekáren rozšířit o třetí provozovnu. „Jsme rádi, když nám lidé píšou co by se mohlo třeba zlepšit, nebo co by rádi nového. Děláme to přece pro ně a bereme je jako součást našeho týmu,” vysvětlují.

V pořadí třetí pekárna Viléma a Tomáše otevře 29. března. Zákazníkům nabídne stejný sortiment zboží, na jaký jsou z William Thomas Artisan Bakery zvyklí. Při kupování pečiva zákazníci navíc nahlédnou až za prodávající pult. Díky tomu uvidí, jak se jim přímo před očima peče jejich oblíbený francouzský croissant.

Zdroj a foto: William Thomas Artisan Bakery