//Největší uzenářsko-vinařská show (možná) na světě, v Česku určitě se blíží

Největší uzenářsko-vinařská show (možná) na světě, v Česku určitě se blíží

Na hradě Veveří dne 25. a 26. února opět zavoní moravské uzené, vinaři otevřou své nejlepší lahve a návštěvníci zvolí uzenářského krále roku. Jak nejlépe zpracovat maso poradí známý řezník Martin Klouda, v “uzenářskou sobotu” povzbudí chuťové pohárky šéfkuchař Lukáš Nečas a v “gastronomickou neděli” jej vystřídá jiná brněnská osobnost, šéfkuchař restaurace Miura Michal Göth. Své gastronomické umění předvede i herečka Markéta Hrubešová

Vyhlášení uzenáři se již devátým rokem sjedou na hrad Veveří, aby potěšili svými výrobky milovníky masa. Ti se mohou těšit i na další speciality. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové delikatesy. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, který uzenář měl nejlepší uzené „Cílem je hostům ukázat, že tradiční moravská kuchyně má stále co nabídnout, ať už se jedná o výbornou chuť nebo kvalitu masných výrobků. Slavnosti jsou živou ukázkou toho, jaké potraviny máme ve svém okolí k dispozici. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ vysvětluje organizátor Pavel Pichler ze společnosti ECEAT.

V Brně čeká na návštěvníky kromě uzeného další bohatý program. „V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show zase představí lahodné recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně,“ informoval ředitel akce Michal Burian. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem, punčem a dalšími nápoji pro zahřátí. „Opět jsme připravilii i vinařský stan, kde bude vice jak dvacítka vinařů nabízet k uzenému svá vína, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost vínu,“ vyjmenovává Burian.

Na nádvoří budou otevřená ohniště, na kterých si budou moci návštěvníci opéct klobásky nebo buřtíky od uzenářů. Na řemeslném jarmarku se představí 30 výrobců. Pro děti je připraveno dětské divadlo, dětská kuchařská škola, buřtíková hradní hra s cenami. Atmosféru při degustování bude dokreslovat cimbálová muzika a harmonikářka.

Ke každé vstupence dostanou návštěvníci ovarovou polévku zdarma. Vyplňovat mohou anketní lístky, které budou slosovány v tombole a uzené i neuzené ceny. Více o akci najdete na http://www.moravskeuzene.cz.

FB: https://www.facebook.com/events/2978909438827534

Zdroj a foto: moravskeuzene.cz