//Recepty plné vitamínů – sezóna jarní cibulky právě začala

Recepty plné vitamínů – sezóna jarní cibulky právě začala

Jarní cibulka má právě teď svou hlavní sezónu. Přestože ji v obchodech najdeme již po celý rok, je právě teď v té nejlepší kvalitě, v jaké si ji lze dopřát. Její chuť je jemnější a sladší než u klasické žluté cibule, a proto je pro mnoho lidí chutnější. To se hodí obzvláště teď, ve virovém období, jelikož je opravdu bohatá na vitamíny.

Obsahuje vitamín C a také vitamíny skupiny B. Díky obsahu kyseliny listrové je také vhodná pro budoucí maminky. Z minerálů v jarní cibulce najdete například jód, draslík, hořčík, železo a vápník. Nejlépe je konzumovat cibulku syrovou, nebo jen mírně povařenou ve vodě, aby si uchovala veškeré vitamíny a minerály. Výborná je zejména do pomazánek.

Cibulku je vhodné skladovat v suchu a temnu, aby nepřišla o prospěšné látky. V ledničce vám vydrží minimálně týden, ale před konzumací je zapotřebí otrhat oschlé části. Cibulku lze uchovávat také ve vázičce s vodou, nezapomínejte ale vodu pravidelně měnit.

Dopřejte si tak letošní sklizeň od českých farmářů z Předměřic na Jizerou, kterou do obchodů Tesco dodává společnost Blanická s.r.o. Čerstvá jarní cibulka je k dostání v obchodech Tesco za 17,90 Kč. Pochutnejte si na těchto jarních receptech.

Vajíčková pomazánka s jarní cibulkou
Ingredience:
• 5 kusů vajec,
• 2 ks nakládané okurky,
• 350 ml majonézy,
• jarní cibulka,
• sůl,
• pepř,
• toustový chléb.

Postup:
Vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladnou. Studená vejce oloupeme a přes krájecí mřížku na vajíčka naporcujeme na kostičky do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, okurky a majonézu. Vše dobře promícháme. Ochutíme solí a pepřem. Hotovou vaječnou pomazánku podáváme s toustovým chlebem.

Grilované brambory se slaninou, jarní cibulkou a bylinkovým dipem
Ingredience:
• 500 g brambor typu A,
• 250 g anglické slaniny vcelku,
• 4 jarní cibulky,
• 4 stroužky česneku,
• rozmarýn,
• 100 ml extra panenského olivového oleje,
• 100 g bílého smetanového jogurtu,
• 100 g zakysané smetany,
• pažitka,
• petrželka,
• 1 citron,
• sůl,
• pepř.

Postup:
Očištěné a omyté brambory i se slupkou nakrájíme na měsíčky. Do grilovacího tácku k nim přidáme nakrájenou slaninu, jarní cibulku, česnek a snítky rozmarýnu. Zakapeme polovinou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem. Grilujeme dozlatova, nejlépe přiklopené, asi 25 minut podle velikosti brambor. Průběžně obracíme.

Dip: Smícháme jogurt, smetanu, nasekanou pažitku, petrželku, šťávu a kůru z citronu. Dip dochutíme zbývajícím olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme s grilovanými bramborami.

Zdroj a foto: Tesco