//Na Mezinárodní den dětí se v Brně uskuteční spousta akcí

Na Mezinárodní den dětí se v Brně uskuteční spousta akcí

Víkend na přelomu května a června znamená jediné – Mezinárodní den dětí. Při té příležitosti se v Brně uskuteční spousta akcí, které ale nabídnou zábavu také pro dospělé.

Dnešním odpolednem odstartuje na Dominikánském náměstí III. ročník celostátního happeningu základních uměleckých škol ve veřejném prostoru ZUŠ Open 2019. Těšit se můžete na taneční, divadelní, výtvarné a hudební vystoupení dětí a teenagerů z brněnských základních uměleckých škol. Podtitul akce nese název – Proč bychom se netěšili – vrcholem celého odpoledne od 17:00 hod. bude totiž setkání žáků a studentů ze všech brněnských ZUŠ a provedení sboru z opery B. Smetany Prodaná nevěsta.

Sobota se ponese v duchu oslav dětského dne. Ve 13 hodin začnou oslavy v Lužánkách. Na akci vystoupí například písničkářka Mucha, těšit se můžete na graffiti workshop, program navíc zpříjemní otevírání nového dětského hřiště. Na místě bývalého dopravního hřiště vyrostlo nové Hradiště pro děti. Jeho slavnostní otevření se uskuteční v 16 hodin.

Program na tento den si připravilo také divadlo Polárka. Od 14.00 budou pro všechny děti nachystané workshopy. Na různých stanovištích se budou učit líčit, vyrábět z balónků meče či zvířátka, žonglovat či si vyzkoušet základy pantomimy. Také si budou moci vyrobit loutkového klauna, kterého si můžete odnést domů na památku. Více informací naleznete na FB události.

Už popáté se bude v Zoo Brno konat Dětský den s úsměvem. Zoo bude plná barev, zábavy a atrakcí. Děti si mohou vyzkoušet skákací boty, karate, něco pěkného si vyrobit, nechat si namalovat obličej nebo si poslechnout pěvecké vystoupení.

Program pro děti si připravili také záchranáři. Na brněnském výstavišti si od 9 hodin děti vyzkouší třeba práci hasičů, policistů a zdravotníků. Hlavní část programu v podobě soutěží se uskuteční v pavilonu Z. Atraktivní bude také výstava historické vojenské techniky. Ukázky vojenské, požární a policejní techniky v akci uvidíte na venkovní volné ploše.

Zabavit se budete moci s dětmi také ve VIDA! Science Centru. Nově se tam totiž otevírá venkovní expozice. Čekají tu exponáty na třech tematických ostrůvcích zaměřených na vodu, pohyb a zvuk.

Pokud dáváte přednost sportování, doporučujeme zúčastnit se akce Popojedem děcka! Velká dětská cyklojízda. Sraz všech cyklistů, účastníků na koloběžkách, odrážedlech i skateboardech je ve 13 hodin na Moravském náměstí. Připraveny jsou i soutěže. Ve 14 hodin pak vyjede cyklojízda za doprovodu policie kolem Lužánek.

V Lužánkách budete moci ochutnat guláše. Ve stejný den se tam uskuteční akce Lužánecký Guláš Fest 2019. Soutěž je koncipována jako otevřená – zúčastnit se tedy mohou amatérské, poloprofesionální i profesionální týmy odkudkoliv. Každý z návštěvníků se stane součástí veřejné poroty a budete se tak moci aktivně podílet na volbě vítěze gulášového klání.

Na Kraví hoře započne série tzv. Luďkových běhů. Běhá se každou první sobotu v měsíci po 4,5 kilometrů dlouhé trase.

Na sobotu je naplánována Pouť smíření v rámci festivalu Meeting Brno . Půjde již o třináctý ročník připomínky události, která se odehrála v roce 1945. Od roku 2015 jde pouť symbolicky proti směru historického pochodu, tedy od hromadného hrobu v Pohořelicích zpět do Brna. Před čtyřmi lety brněnští zastupitelé v souvislosti s Poutí přijali Deklaraci smíření a společné budoucnosti, která se stala historickým milníkem v procesu vypořádání se české společnosti s touto kapitolou našich dějin.
K pouti se může každý připojit v kterémkoliv místě trasy. Pro zájemce jsou od půl deváté připraveny autobusy, které je z Mendlova náměstí zavezou do Pohořelic, kde dojde před samotnou cestou k uctění památky obětí.
Od 16 hodin v Augustiniánském opatství následovat setkání s pamětníky z řad brněnských Němců.

Sobotní večer doporučujeme prožít u Brněnské přehrady. Český rozhlas Brno zde totiž oslaví své 95. narozeniny. Zájemci si vyslechnou filmové melodie, vystoupení Big Bandu Gustava Broma či písně Franka Sinatry v podání Ondřeje Brzobohatého. Celý večer zakončí nesoutěžní český ohňostroj nazvaný “Bůh ochraňuj královnu”.

A když už se budete chystat na přehradu, můžete vyrazit také na hrad Veveří. Akce “Řecká sobota na hradě Veveří” má za cíl ukázat historické vazby na Řecko a současně umožnit i vzájemné mezikulturní setkání jednotlivců a institucí, které působí na poli řecko-moravských (českých) vztahů.

Komu by nestačila sobotní zábava, může v neděli od 15 hodin přijít na Špilberk. Svůj koncert zde odehraje kapela Kašpárek v rohlíku, který zde zároveň pokřtí své nové album.

Zdroj: MMB
Úvodní foto: Míša Julinková